CZA Rijeka

Centar za autizam Rijeka
S. Vončine 1
51000 Rijeka
Predstojnica: Sandra Čavrak, prof. rehab.
Tel: 051/642-465
E-mail: autizam.ri@gmail.com 

web stranica: http://www.autizam.hr 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Centar za autizam – Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka obrazovna je ustanova. Otvaranje su inicirali roditelji udruge koji nisu  željeli da djeca odlaze na školovanje u  Centar za autizam – Zagreb tada jedinu odgojno -obrazovnu ustanovu. Zahvaljujući razumijevanju tadašnje ministrice obrazovanja gđe Ljilje Vokić, u suradnji s Gradom Rijeka, Centrom za autizam – Zagreb i Primorsko – goranskom županijom 1996. g. otvorena je podružnica u Rijeci.

Centar i Udruga tijesno surađuju pa nas često poistovjećuju u medijima jer nam je misija zajednička. Cilj nam je poboljšanje stanja i napredak naše djece, a štićenika Centra. Zajednički obilježavamo sva događanja, kao i mnoge aktivnosti koje se provode u prostorima Centra.

Stoga je ovaj kutić posvećen aktivnostima Centra dok se ne izradi web stranica.

Centar je od osnutka 1996. djelovao na lokaciji Čandekove ulice (prostor produženog boravka pri OŠ Turnić), a nakon toga je dobio na korištenje i zgradu u Ružićevoj ulici. Obzirom na rastući broj djece 2011. Centar je uselio u sadašnju zgradu Stane Vončine 1.

Djelatnici Centra od 2008. g. nastavno provode projekt i program rane intervencije na čelu s Ivankom Pejić, sveuč. spec. rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji. Program je financiran od MSPM. U program su uključene i djelatnice Dječjeg vrtića Rijeka i Centra za socijalnu skrb Rijeka.

Stručni djelatnici uz stečena fakultetska znanja nastavljaju sa cjeloživotnim obrazovanjem u cilju unapređenja svog rada s korisnicima te su nosioci diploma i certifikata Brain gym-a, senzorne integracije, terapije plesom i pokretom i certifikata za provođenje dg. instrumenta ADOS 2. Djelatnici koriste informacije i  stečena znanja iz programa PECS, TEACCH i ABA.
U sklopu programskih aktivnosti Centra za štićenike iznad 15. godine otvorena je radionica za drvo i keramiku koju vodi Milivoj Vrabec, def. – soc. pedagog. Pod stručnim vodstvom djeca izrađuju razne predmete; ogledala, satove, kutije, anđele, prigodne uskršnje i božićne predmete od keramike, drva i ostalog materijala. Iz novijeg opusa proizvoda tu su drvene tacne, te kutije s domino kockama i sl. Posebno su poznati po ogledalima i satovima, koji krase urede Predsjednika Republike, Sabora, Grada Rijeke, Ministarstava i drugih državnih ureda. Prodajne izložbe organizirane su na mnogim mjestima: izlogu Grada Rijeke, trgovinama Rijekatekstila i sl.

Centar surađuje sa srodnim kućama, obrazovnim ustanovama i svim zainteresiranim za suradnju sa područja Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire.

Centar je aktivan sudionik u Projektu Rijeka- zdravi grad, te svake godine priprema djecu za nastup na Festivalu stvaralaštva djece i omladine s invaliditetom, koji se već tradicionalno održava prvi tjedan u prosincu u Hrvatskom kulturnom domu (HKD-u).

6-festival_002

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA