CZA Rijeka

Centar za autizam Rijeka
S. Vončine 1
51000 Rijeka
Ravnateljica: Sandra Čavrak, prof. rehab.
Tel: 051/642-465
E-mail: autizam.ri@gmail.com 

web stranica: http://cza-ri.hr/

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Centar za autizam – Zagreb, ustrojbena jedinica Rijeka obrazovna je ustanova. Otvaranje su inicirali roditelji udruge koji nisu  željeli da djeca odlaze na školovanje u  Centar za autizam – Zagreb tada jedinu odgojno -obrazovnu ustanovu. Zahvaljujući razumijevanju tadašnje ministrice obrazovanja gđe Ljilje Vokić, u suradnji s Gradom Rijeka, Centrom za autizam – Zagreb i Primorsko – goranskom županijom 1996. g. otvorena je podružnica u Rijeci.

Centar i Udruga tijesno surađuju pa nas često poistovjećuju u medijima jer nam je misija zajednička. Cilj nam je poboljšanje stanja i napredak naše djece, a štićenika Centra. Zajednički obilježavamo sva događanja, kao i mnoge aktivnosti koje se provode u prostorima Centra.

Centar je od osnutka 1996. djelovao na lokaciji Čandekove ulice (prostor produženog boravka pri OŠ Turnić), a nakon toga je dobio na korištenje i zgradu u Ružićevoj ulici. Obzirom na rastući broj djece 2011. Centar je uselio u sadašnju zgradu Stane Vončine 1.

Djelatnici Centra od 2008. g. nastavno provode projekt i program rane intervencije na čelu s Ivankom Pejić, sveuč. spec. rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji. Program je financiran od MSPM. U program su uključene i djelatnice Dječjeg vrtića Rijeka i Centra za socijalnu skrb Rijeka.

Stručni djelatnici uz stečena fakultetska znanja nastavljaju sa cjeloživotnim obrazovanjem u cilju unapređenja svog rada s korisnicima te su nosioci diploma i certifikata Brain gym-a, senzorne integracije, terapije plesom i pokretom i certifikata za provođenje dg. instrumenta ADOS 2. Djelatnici koriste informacije i  stečena znanja iz programa PECS, TEACCH i ABA.
U sklopu programskih aktivnosti Centra za štićenike iznad 15. godine otvorena je radionica za drvo i keramiku koju vodi Milivoj Vrabec, def. – soc. pedagog. Pod stručnim vodstvom djeca izrađuju razne predmete; ogledala, satove, kutije, anđele, prigodne uskršnje i božićne predmete od keramike, drva i ostalog materijala. Iz novijeg opusa proizvoda tu su drvene tacne, te kutije s domino kockama i sl. Posebno su poznati po ogledalima i satovima, koji krase urede Predsjednika Republike, Sabora, Grada Rijeke, Ministarstava i drugih državnih ureda. Prodajne izložbe organizirane su na mnogim mjestima: izlogu Grada Rijeke, trgovinama Rijekatekstila i sl.

Centar surađuje sa srodnim kućama, obrazovnim ustanovama i svim zainteresiranim za suradnju sa područja Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire.

Centar je aktivan sudionik u Projektu Rijeka- zdravi grad, te svake godine priprema djecu za nastup na Festivalu stvaralaštva djece i omladine s invaliditetom, koji se već tradicionalno održava prvi tjedan u prosincu u Hrvatskom kulturnom domu (HKD-u).

6-festival_002

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA