Osvrt na: Konferencija Toward Inclusion 2020 u Bruxellu 16.01.2020.

Konferenciji sam prisustvovala zajedno sa nekoliko članova Autisme Europe.

Na konferenciji je bilo dosta govornika koji su govorili o 10 godina deinstitucionalizacije u EU i poglavito se zahvaljivali gosp. Vladimiru Špidli prijašnjem premijeru Češke i članu EU Komisije koji je najveći zagovornik DI i koji je najviše napravio da DI zaživi u zemljama diljem EU.

Naša predstavnica u EU Komisiji za socijalna pitanja je gđa Katarina Ivanković Knežević koja je bila jedan od govornika na Konferenciji o DI i srodnoj problematici. Spomenula sam joj da mi još nismo riješili 5 dijagnostičkih multidisciplinarnih timova i da se još uvijek provodi tek pilot projekt u Osijeku što ju je začudilo jer je mislila da je to riješeno. Također sam pitala da se poduzme veći pritisak na sve članice EU da rana intervencija bude u svim zemljama EU dostupna djeci i roditeljima.

Predstavljen je model Finske koja je od 12.000 osoba u ustanovama u ovih 10 godina uspjela primjereno riješiti u inkluzivni oblik stanovanja i podrške, ostalo je tek 534 osobe koje još treba riješiti.

Puno se govorilo o sredstvima koje je EU dala Bugarskoj i Rumunjskoj za DI djece i omladine iz domova i ustanova, te su se navodili primjeri velikog broja djece koja su tim sredstvima dobila primjerene oblike života i stanovanja, kao svijetli primjer dobre prakse.

No bilo je komentara od strane prisutnih predstavnika Bugarske da tome nije tako i da ta sredstva nisu utrošena namjenski te da ni blizu rezultati nisu tako dobri kao što ih predstavnici EU Komisije navode u izlaganjima.

Vlastiti primjer je predstavila djevojka iz Bugarske koja je živjela u domu i bila zlostavljana te je navela kako je nakon prelaska u stambenu zajednicu prodisala i počela normalno živjeti. No istaknula je problem financiranja za održivost, budući dok je osoba u ustanovi država izdvaja 1130 EURa za nju, a kada pređe u samostalno stanovanje dobiva podršku od 380 EUR što je nedostatno za sve troškove.

Većina izlagača govorila je o važnosti razvoja usluge DI i o rezultatima koji su postignuti u ovih 10 godina u raznim zemljama.

Zanimljivo je bilo izlaganje Češkog predstavnika Jan Šiška profesora sa Universiteta Charles koji je izradio studiju o DI tranziciji  u 27 zemalja EU, u kojoj je Hrvatska među zemljama koje imaju dobru praksu. Zanimljivo je da u nekim segmentima bolju praksu imaju mlađe članice EU nego Francuska pa i Belgija.

Gđa Katarina Ivanković Knežević napomenula je da je važna sinergija među raznim sektorima i resorima država članica EU u cilju razvoja usluge DI i uklapanja u društvo osoba s invaliditetom i djece.

Lidija Penko, predsjednica